EDUCCON 2024 Kongresi Eğitimde Yapay Zeka ve Robotik Temasıyla Gerçekleşti
EDUCCON 2024 konferansı eğitimde yapay zeka ve robotik temasıyla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanamaraş Teknokent ev sahipliğinde düzenlendi. Ulusal ve uluslararası katılımcılara açık olarak hem yüz yüze hem de çevrim içi platformlarda yapılan kongre, aynı zamanda YouTube üzerinden canlı yayınlandı.
Teknokent konferans salonundan yapılan kongreye, KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan, Dulkadiroğlu Belediye Başkan Vekili Latif Öztürk, fakülte dekanları, yerli ve yabancı akademisyenler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi.
Açılışta kürsüye çıkan Kahramanmaraş Teknokent Genel Müdürü Öğr. Gör. Oğuz Ciğerlioğlu, bölgedeki üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yazılım, tasarım ve AR-GE alanındaki çalışmaları vurgularken, yapay zekanın e-ticaret, lojistik ve otomasyon gibi sektörlerde ticari olarak kullanıldığına dikkat çekti. Eğitime yönelik yapay zeka ve robotik uygulamalarının önemine değinerek, katılımcılara teşekkür etti.
KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan doğan, Educcon 2024 kapsamında yürütülen "Robot Cooperation (RoboCoop) AB Erasmus Projesi" çerçevesinde sosyal insansı robot Pepper'ın kullanıldığı kapsamlı bir eğitim müfredatının geliştirildiğini belirtti. Bu projenin, mezunların iş hayatında daha etkili bir şekilde yer almalarını ve ülke ekonomisine katkı sağlamalarını hedeflediğini ifade eden Doğan, ayrıca "Eğitimde teknoloji entegrasyonu, eğitimin tamamlayıcı bir unsurudur" diyerek bu entegrasyonun önemine dikkat çekti.
KSÜ Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık ise, eğitim teknolojilerinin hızlı gelişimine dikkat çekerek, günümüzde bilgiyi katma değere dönüştürmenin önemini vurguladı. Yapay zeka uygulamalarının bu dönüşümün en kritik araçlarından biri olduğunun altını çizdi.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Dr. Mehmet Tekerek de Educcon 2024'ün Avrupa birliği tarafından desteklenen robot cooperation(RoboCoop) projesinin final kongresi niteliğinde olduğunu belirterek, projenin Türkiye, İspanya, Polonya ve Almanya'daki ortak üniversitelerle birlikte yürütüldüğünü aktardı. Tekerek, "Eğitimin meselesi herkesin meselesidir. Educcon, 40'ın üzerinde çağrı almış ve geri dönüş sayısı oldukça sevindirici olmuştur" diyerek kongreye olan ilginin yüksek olduğunu ifade etti.
Konferansın sunumlar bölümünde; Prof. Dr. Sadi Seferoğlu "Eğitimde Dijital Dönüşüm Sürecinde Yapay Zeka Araçlarının Kullanımı" başlıklı sunumunda, dijital farkındalığın yükseltilmesi ve toplumun ihtiyaç duyguğu nitelikli bireylerin yetiştirilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, Dijital teknolojilerin yaygınlaşması ve kullanımı sürecinde yapılması gerekenleri, yapay zekanın hayatımızdaki yerini, dijital vatandaşlık ve dijital okur yazarlık konularını ele aldı. Çevrim içi eğitimlerde etkileşimlerin artırılmasının doğrudan olumlu sonuçlar doğurmasını beklediklerini belirtti. Sunumunda, yapay zekanın etik kullanımı, tarihsel gelişimi ve eğitim alanında kullanımına da değindi. Doç. Dr. Adem Tekerek "Artificial Intelligence Based Engagement Applications in Education," Doç. Dr. Burak Şişman "Robotlar Atalarımız Gibi Aletler İcat Edebilir mi?" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Ayrıca, Doç. Dr. Magdalena Palacz "How do we learn? The neuroscientific background of the learning process," Dr. Hasan Tınmaz "An Overview of Artificial Intelligence Applications in Education in East Asia: A Focus on South Korea, " ve Dr. Susam Dündar Işık ile Arda Işık "The Results of RocoCoop Project" konularında bilgi verdi.
Kongre, katılımcıların ve öğrencilerin toplu fotoğraf çekini ile sona erdi.